A tavasz egyik jele, hogy megjelenik az újhagyma a kertben, piacon. Számomra  előre meglepő volt, ebből levest készíteni, de annyira finom lett, hogy azóta megfőztem egy párszor. Könnyű, laza leves, a sajtos sült puliszka pedig tökéletesen illik hozzá.

Hozzávalók a parmezános sült puliszkaropogóshoz

  • 10 dkg puliszkaliszt
  • 0,5 l víz
  • 5-10 dkg parmezán (vagy cheddar vagy trappista vagy valamilyen sajt)

Az az igazság, hogy az arányokat hozzávetőlegesen írtam. Tudom-tudom, ez így nem kóser, de az a helyzet, hogy szemre szoktam puliszkát főzni.

A sütőt bekapcsolom 200 fokra.

Amikor lobog a sós víz, bal kezemmel nagyon lassan beleszórom a lisztet, miközben a jobb kezemmel folyamatosan kavarom. Hogy ne legyen csomós jó trükk a habverővel való kevergetés, de megteszi egy fakanál is. (Nálunk erre külön szakosodott puliszkakeverő is van, csak úgy mondom. 😉 )

Addig főzzük, amíg bugyogni kezd, utána egy sütőpapírral bélelt tepsire jó vékonyan (kb. fél centisre) elsimítom. Én a nagy gáztepsire szoktam, azon tuti van annyi hely, hogy vékonyra lehessen kisimítani. A tetejére szórom a reszelt sajtot és benyomom a sütőbe. Ha már jól megpirult a teteje, kiveszem és hideg kőre teszem a tepsit (ez azért fontos, mert le kell hűlnie az aljának, hogy a papírt könnyedén le lehessen szedni a puliszka aljáról). Ha lehűlt, felkapom papírostól, jó nagy deszkára teszem és felvágom négyzetekre, csíkokra, ahogy szimpatikusabb.

Hozzávalók a leveshez

  • 10-12 szál újhagyma (zöld szárával együtt felkarikázva)
  • egy evőkanál vaj (vagy valamilyen zsiradék)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 dl alaplé (ez lehet megmaradt húsleves tisztán vagy zöldségalaplé, sokszor a bio leveskocka is megteszi)
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió

Az olajat és a vajat összeolvasztom , belenyomom a fokhagymát, két kavarás után a hagymát is. Picit megsózom, kavargatom 3-4 percig, aztán felöntöm alaplével. Ha nincs alaplé, akkor vízzel és amikor forr, akkor dobom bele a leveskockát. Lefödöm és kb. 10 percig főzöm. Aztán sózóm, borsozom, összeturmixolom, beleöntöm a tejszínt és visszateszem forrni. Belereszelek egy csipetnyi szerecsendiót és amikor összeforrt kész is.

A felkockázott sajtos puliszkával tálalom.

Hozzászólás