A curry alapesetben egy indiai fűszerkeveréket jelent, ugyanakkor fűszeres-zöldséges ragu jelölője is. Ez a magyarázat elég szegényes, érdemes utánanézni, ha valakit mélyebben érdekel a téma.

Ebben az esetben egy különleges, indiai ízvilágú ételről van szó, amelyet én nagyon imádok, de az egyes fűszerek kiverhetik a biztosítékot a hagyományos ízeket kedvelőknél. Éppen ezért ez az étel pici nyitottságot és felfedező kedvet is igényel és ezáltal magába hordozza az önismeretet is. 😉

Ez a zöldséges étel megmutatja, hogy mennyire sokszínű és finom tud lenni egy húsmentes fogás.
Apukám régen bele sem mártotta az evőeszközét olyan ételbe, amely nem tartalmazott húst. Mivel ezt láttam otthon, nehezen tudtam elképzelni, hogy egy zöldségekből álló étel is fenséges lehet. Nem lettem vegetáriánus, de a hét 5 napján húsmentes ételeket eszem, így találtam meg az egyensúlyt.

Hozzávalók bazi nagy adaghoz (elég 6 főre, vagy 3 főnek ebédre+vacsira)

  • 2 közepes padlizsán
  • 10 dkg vörös lencse
  • 4 db paradicsom vagy fél liter passzírozott paradicsom
  • 1 nagyobb fej fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál curry
  • 2 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál kurkuma por
  • egy kis darab gyömbér (kb kiskanálnyi)
  • néhány szem koriander mag (vagy ½ csokor koriander – ha nagyon szereted)
  • ½ l víz
  • 2 db tofu (össz. 600 g)
  • 2 kanál zsiradék
  • bors
  • kókusztej (elhagyható)

Elkészítés

A padlizsánokat összedaraboltam, tofut felkockáztam.

Megpucoltam a hagymát, összeaprítottam finomra és odadobtam a forró zsiradékra, ami lehet növényi vagy állati, amit jobban szeret az ember. 🙂

Az üvegesre párolódott hagymára rányomtam 2 gerezd fokhagymát – a harmadikat utolsó rottyanás előtt kell beledobni.

Amikor kezd illatozni, belerakom a fűszereket, picikét kevergetem, majd beledobom a kockára vágott padlizsánt és elkezdem picikét lepirítani. Amikor itt-ott lepirult, beleöntöm a lencsét, majd ráöntöm a passzírozott paradicsomot. Főzöm picit, amíg el nem fő a leve (Most ez volt a gyorsabb, a nyers paradicsomnak picit több idő kell, de natúrabb íze is van). A végén jöhet a felkockázott tofu. Az egészet sózom, borsozom, összeforgatom és fedő alatt párolom egészen addig, amíg puha nem lesz minden. 🙂 Felöntöm egy kevés kókusztejjel, ez krémessé teszi és kicsit lazítja az erőteljes fűszereket. Kipróbálni szerintem érdemes, de ha nem ízlik el is hagyható, nélküle is nagyon finom ez az étel.

A végén belenyomom még az utolsó gerezd fokhagymát és már kész is az isteni illatos padlizsán curry.

Köretként kölest főzök hozzá: kétszer annyi sós vízben megfőzöm a kölest kb. 10 perc alatt.

Kis adag

  • 1 fej hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 db vagy 250 ml passzírozott paradicsom
  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • egy kis marék vöröslencse
  • 1 db tofu (300 g)
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • nagyon pici gyömbér
  • só bors
  • kb 1 pohár víz vagy egy kevés kókusztej

Ugyanezt a receptet cukkinivel is el lehet készíteni, a padlizsánokat cukkinivel helyettesítem, minden más mehet ugyanúgy.

Hozzászólás